Sambal Tumis Telur Puyuh





Bahan-Bahan :

24 biji telur puyuh ~ rebus & kopek kulitnya
1 sudu kecil asam jawa ~ jadikan jus campur dgn sikit air
2 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar, hiris bulat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar/tumbuk
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

Cara menyediakan :

1. Telur digoreng hingga kuning sedikit, angkat dan toskan.

2.Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan cili kisar & masak hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau sentiasa.

3. Masukkan air asam jawa dan tambah garam & gula secukup rasa. Jka suka boleh masukkan serbuk perasa sikit. Masak hingga pekat. Tambah bawang besar dan telur puyuh yang sudah digoreng. Gaul rata, biar hingga bawang layu. Rasa dan jika rasanya ok bolehlah padamkan api & hidang.


sELAMAT mENCUBA )
0 Komentar untuk "Sambal Tumis Telur Puyuh"

Back To Top