Resepi Teh Tarik dan Cara Bancuh Teh Tarik Kaw Sedap

:

Teh tarik sentiasa menjadi minuman pilihan rakyat Malaysia tidak kira bangsa sama ada melayu, india mahupun cina ketika meluangkan masa di kedai makan, kedai mamak, warung, mahupun di majlis keraian. Lagi terbaik bila layan bola sambil pekena teh tarik dan roti canai barulah ngam.

Campuran susu dan teh serta air panas yang kemudiannya ditarik hingga menghasilkan buih membuatkan minuman ini mempunyai rasa yang sukar digambarkan dengan kata-kata.





Tapi buat apa membazir wang jika kita mampu buat sendiri. Sini penulis kongsikan cara membuat teh tarik kaw sedap kemain baq hang. Senang je jom cuba!


BAHAN-BAHAN:

1. Serbuk Teh Tarik Boh. Jangan tersilap beli teh Boh yang tidak ada tulis teh tarik, itu salah, itu sesuai untuk buat teh O saja.

2. Tapis yang diperbuat dari kain putih untuk merendam teh.

3. Pastikan guna air panas yang sedang mendidih. Tidak boleh guna air suam atau air yang tak terlalu panas.

4. Susu pekat manis, sebaiknya jenama cap Teko atau F&N sahaja. Guna susu lain pun boleh tetapi kurang  enak, kalau di rumah, susu lain pun boleh. Disyorkan pada peniaga kedai makan, gunakan susu cap Teko atau F&N kalau untuk buat teh tarik. Kalau untuk buat milo atau kopi boleh guna susu jenama lain yang lebih murah.

5. Sudu teh (sudu kecil).

CARA BUAT TEH TARIK KAW :

Ambil satu sudu teh serbuk teh. Rendam dalam tapis dan diletakkan di dalam cawan (kalau nak minum ramai, gunakan teko). Rendam lebih kurang seminit, pastikan air menjadi hitam. Selepas itu, angkat tapis. Selepas itu, letak susu 3-4 sudu kecil.

Pastikan rasanya tidak terlalu manis dan tak terlalu tawar. Kacau dan tarik dengan menggunakan satu lagi cawan (kalau boleh cawan yang satu lagi lebih besar). 2-3 kali tarik sahaja dan siap untuk diminum.

Perhatian dan Pantang Larang

1. Jangan minum teh tarik kalau ke  kedai tomyam yang peniaganya orang Siam, biasa teh tak sedap. Kalau pegi, minum teh O saja.

2. Teh tarik sedap di kebanyakan kedai mamak, tapi bukan semua kedai mamak tehnya sedap.

3. Ada banyak juga warung Melayu yang teh tariknya sedap, anda kena biasakan mencuba dahulu, baru tahu.

4. Kalau anda tidak biasa pergi ke sesuatu kedai, jangan terlalu cepat minta teh tarik. Seeloknya tengok orang lain yang minum teh tarik. Tengok gelas orang itu, kalau tehnya cair saja atau terlebih susu, jangan minum teh di situ.

5. Teh tarik yang dibuat mengikut kaedah yang betul, tidak akan menyebabkan kita sakit perut kalau minum.

6  Jangan letak air suam atau air sejuk. Kalau tak suka minum panas, pun kena guna air panas juga, kemudian sejukkan.

7. Ada orang kata, banyak minum teh tarik boleh menyebabkan kita kena sakit kencing manis. Saya rasa ini tidak betul, saya mesti minum teh tarik setiap pagi. Kadang-kadang dalam sehari sehingga 3 gelas teh tarik kalau dikira dengan sebelah petang dan malam. Minggu lepas saya periksa kandungan gula saya pada paras yang normal (5.5).

8. Satu perkara yang perlu diingat, minum teh tarik setiap hari boleh menggemukkan. Kalau boleh, minum pada sebelah  pagi saja satu gelas.

9. Seeloknya buat sendiri teh tarik di rumah. Sekilo serbuk teh tarik Boh harganya RM 12.00, boleh tahan lebih 6 bulan. SELAMAT MENCUBA
2 Komentar untuk "Resepi Teh Tarik dan Cara Bancuh Teh Tarik Kaw Sedap"

Ada tak cara tuk buih the tarik tu tak hilang cpat? Sbb asal sya siap tarik mesti buih tu cpat hilang dah tak cantekšŸ„²

Back To Top