RESEPI : KEK SPAN COKLAT
SUMBER : AZLITA MASAM MANIS
RESEPI ASAL: CHEF ALEX GOH
Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula kastor
Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula kastor
Bahan C
95 gm tepung
15 gm serbuk koko
~ kedua-dua bahan ini di ayak
Bahan D
70 gm butter ~ dicairkan
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara:
*Sediakan loyang bulat 8 inc
*Oleskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
*Panaskan oven pada suhu 170C
*Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
*Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
*Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue)
*Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) kedalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
*Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
*Masukkan tepung dan koko yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata
*Tambahkan esen vanila
*Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati
*Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna ( suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing)
*Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai.
*Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti.
Dah siap bolehlah hiaskan kek mengikut kreativiti masing-masing.
Tag :
kek
0 Komentar untuk "Resepi Kek Span Coklat Mudah dan Sedap"