Resepi Nasi Tomato yang Menyelerakan






Nasi Tomato


Bahan-Bahan :


1. Beras Basmathi 1/2 Kg
2. Minyak sapi 2 sudu
3. Bawang besar 2 biji
4. Bawang putih 2 biji
5. Kayu manis & rempah tumis
6. Daun pandan
7. Tomato 2 biji
8. Tomato puri 2 sudu
9. Serbuk perasa
10. Susu cair 1/4 tin (100 ml)



Cara memasak :

1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi.

2. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau.Tambah sedikit minyak masak jika perlu.

3. Masukkan tomato yg sudah diblender & tomato puri. Tambah garam & rasa

4. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)

5. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi.

6. Tambahkan susu cair kira-kira 1 suku tin (100ml), serbuk perasa (kuib ayam),

7. garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.

8. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yg sedia dihidang.


P.s – lauk iringan - ayam masak merah, acar sayur…


Tag : nasi
0 Komentar untuk "Resepi Nasi Tomato yang Menyelerakan"

Back To Top