Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa







Ikan Siakap Tiga Rasa



Bahan-Bahan:

1. 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
2. garam dan kunyit
3. sedikit tepung jagung- utk melumur ikan,


Bahan untuk sos:

1. 4 ulas bawang merah (dimayang)
2. 1 labu bawang besar (di mayang)
3. 3 ulas bawang putih (dimayang)
4. 1 cm halia (dihiris halus)
5. 1/2 cawan sos tomato
6. 4 sudu besar sos cili
7. 2 biji cili merah (dipotong nipis)
8. 6 tangkai cili padi merah ( di potong2 kecik)
9. 1/2 cawan air.
10. 1 biji tomato (belah 6)
11. 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
12. Garam dan gula secukup rasa
13. minyak utk mengoreng ikan dan menumis


Cara- Cara

1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. lumur sedikit tepung jagung keseluruhan ikan. Gorengkan sehingga masak/ garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.

3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.

4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.

5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.

6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan


0 Komentar untuk "Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa"

Back To Top