Resepi Laksa Johor



Bahan2nya:

Bahan A untuk dimesin halus

10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1/2 cawan udang kering


Bahan B :

1.5 kg ikan kembong/ tenggiri/ parang/ selayang direbus dengan sedikit air dan asam keping. Kemudian
ambil isi ikan dan di mesin sehingga halus ( campurkan dengan sedikit air rebusan supaya senang diblend). Tulang dan kepala ikan juga diblend (asing dari isi) dengan air rebusan ikan tadi dan diperahkan. Ambil airnya.


Bahan C :

5-6 sudu besar rempah kari ikan ( kalau ada rempah laksa lagi sedap)
2 pelepah daun kari
1-2 biji bawang merah di mayang


Bahan D :

Asam keping, garam dan gula
Santan dari 1 biji kelapa
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik
1 bungkus spaghetti yang di rebus. Jangan terlalu lembut sebab tak sedap nanti!
Santan dari 2 biji kelapa ( kalau tak pun guna santan kotak aje- 2 kotakkecil sudah memadai)


Ulam-ulaman


1-2 biji timun dibuangkan kulitnya. dipotong mengikut keinginan anda
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 paket lobak asin dipotong dadu
Daun selasih dihiris halus
50 sen taugeh dibuang ekornya
15 biji limau kasturi dibelah 2 dan dibuang bijinya
Sambal belacan ( Tumbukkan lada merah , cili padi dan belacan. Lebihkan belacan dan letakkan sedikit gula dan garam)
Tag : laksa
0 Komentar untuk "Resepi Laksa Johor"

Back To Top