Resepi Tauhu Begedil

Ada tak peminat Tauhu Bergedil kat sini.?? kalau orang jual ni Rm10 dapat 5 ketul segiempat tu..tapi kalau buat sendiri sangat laa puas hati.. sos tu pon homemade taw.. suami sy pon suka sgt dan byk kali kena repeat buat ni 😍😍 nak resepi nanti saya bagi..



Resepi Sos

Goreng dgn sikit minyak 10 tangkai cili kering kemudian blenderkn dgn air..dalam periuk cairkan separuh gula melaka dgn air..masukkan cili blender tadi kemudian masukkn garam sikit jika kurang manis boleh tmbah gula pasir..perasakan ikut tekak masing2 nak manis atau masin tunggu sehingga mendidih dan masukkn kicap sehingga dpt wrna yg anda suka..kemudian masukkan 2 sudu tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air (gunakan penapis) ke dalam periuk..

Resepi Tauhu Bergedil

Daun sup (potong halus) *
Daun bawang (potong halus) *
serbuk lada hitam *
Garam *

Kentang lebih kurang 1kg dibuang kulitnya dan dipotong.. kemudian rebus sehingga empuk.. sambil tu potong halus isi ayam dan goreng dgn sedikit minyak bersama bawang putih..bawang putih tu nak ketuk shj pon boleh nak racik halus pon boleh..bila kentang dah empuk toskn dan lenyekkn sehingga halus..

Dalam bekas yg berisi kentang lenyek halus tu masukkn isi ayam td dan semua bahan bertanda *
gaulkn sekata..Tauhu pilih yg dah siap goreng mcm dalam gambar..Perlahan2 potong X diatas tauhu tersebut dan keluarkn isinya dan buang (nak masukkn sekali dlm kentang td pon boleh)..Kemudian masukkn kentang tadi sampai padat ke dalam tauhu..buat sehingga habis..
Celupkn tauhu dengan telur dan goreng dgn minyak byk sehingga tauhu tenggelam..kemudian toskan..Siap..

Kredit resepi ini kpd yana pinky yanizz #mahn
0 Komentar untuk "Resepi Tauhu Begedil"

Back To Top