Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan paling penting anda boleh makan dengan puas sesisi keluarga :) . Kalau di kedai masakan Siam , kedai tomyam harga dah tentu around RM28-35 untuk seekor siakap yang siap dimasak. Apa kata cuba resepi ini sendiri
BAHAN-BAHAN
– 1 ekor ikan siakap
– 2.5 cm halia
– 4 ulas bawang putih
– 5 ulas bawang merah
– ½ bawang besar
– 3 batang serai
– ½ sudu besar serbuk lada hitam
– 6 sudu makan sos tiram
– 2 biji limau nipis
– 2 biji cili merah
– 1 biji buah tomato
– 1 tangkai daun sup
– Garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Halia, bawang putih, bawang merah ditumbuk dan digaul pada ikan bersama sos tiram, garam dan serbuk lada hitam. Perap selama 15 minit.
2. Cili merah, tomato, bawang besar serta daun sup yang telah dihiris ditabur di atas ikan. Letak serai yang telah diketuk. Tomato untuk dapatkan sedikit rasa masam agar seimbang dengan rasa sos tiram.
3. Stim atau kukus ramuan serta siakap di lebih kurang 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah limau nipis dan siap!!
0 Komentar untuk "Resepi Siakap Stim Halia"