Resepi Nasi Daging Kabsah dan lemon

Resepi Nasi Kabsa Daging dengan lemon yang sangat sedap dan lazat . Sekali sekala mungkin dihujung minggu anda boleh tukar menu nasakan .apa kata anda mencuba resepi Nasi Kabsah ini .



Bahan-bahannya

1- 2 paket daging yang telah dipotong kiub(lebih kurang 500 ke 600 gr)
2- 3 biji bawang putih
3- 1/2 biji bawang besar
4- 2 sudu besar rempah kabsa
Basuh bersih daging dan masukkan kedalam periuk bersama 7 cawan air, rempah kabsa, hirisan bawang putih dan bawang besar serta sekeping kiub ayam.
Masak sup daging hingga daging agak empuk.
Bahan untuk nasi
1- 5 cawan beras( cawan nasi periuk letrik)
2- 1 batang kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang
3- 1 biji bawang besar di hiris nipis
4- 4 sudu besar minyak masak
5- 3 sudu besar tomato sos
6- 3 keping potongan buah lemon
7- garam secukup rasa


Cara memasak nasi :

1- Panaskan minyak masak dalam periuk letrik dan tumis kayu manis, bunga lawang dan bawang hingga layu dan terbit bau.
2- Tambah cili sos dan kacau sebentar.
3- Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan. Kacau rata.
4- Masukkan daging bersama sup dan bawang yang ada dlm sup.
(agak2 la airnya kalau banyak tak payah habiskan sup tu dan boleh dihidang bersama nasi).
5- Campurkan garam secukup rasa dan potongan lemon.
6- Masak nasi hingga mendidih, buka periuk dan kacau sedikit dan sambung masak hingga nasi masak.
Boleh dihidang bersama sambal dan acar.


sumber resepi : sinaranmenu.blogspot
0 Komentar untuk "Resepi Nasi Daging Kabsah dan lemon"

Back To Top