Resepi Sambal Sotong Cili Padi

Sambal Sotong Cili Padi
===================




Bilangan cili boleh dikurangkan jika anda kurang menggemari masakan pedas.

BAHAN-BAHAN:

300 gm sotong | dibersihkan dan dipotong
12 biji cili padi merah dan hijau | dikisar
1 labu bawang besar | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
1/2 inci halia | dikisar
1 batang serai | dikisar
1 biji buah tomato | dikisar
½ labu bawang besar | dihiris baji
1 pokok daun bawang | dipotong
1 biji cili merah | dihiris
2 sudu besar santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.

2. Masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga kuah menjadi pekat.

3. Masukkan sotong, hirisan bawang, cili merah dan juga daun bawang. Gaul sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidangkan.

JOM SHARE DI WALL MASING-MASING
Sumber : Rasa/karangkraf
0 Komentar untuk "Resepi Sambal Sotong Cili Padi"

Back To Top