RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM
CHEESE
sumber : yatiememories
loyang 8x8x3
BAHAN A
* 250 gm cream cheese
* 60 gm gula halus - hana kurangkan 50g shj
* 1 biji telur
* 1 sudu besar air
* 1 sudu besar tpng gandumCara-cara
* Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
* Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
* Biarkan sebentar.BAHAN B (KEK)
* 2 biji telur
* 1 cwn gula halus
* 1 sk vanilla
* sedikit garam
* 1/2 cwn air panas didih
* 1/2 cwn cwn susu segar/cair
* 1/2 cwn minyak jagung/masak
* 1 cwn tpng gandum*
* 3 sudu besar sebuk koko*
* 1 sudu kecil baking soda*
* 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)Cara-cara
* Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
* Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
* Masukkan air panas,susu dan minyak.
* Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
* Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.CARA MEMASAK
* Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
* Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
* Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
* Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
* Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
* Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
0 Komentar untuk "Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese"