BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam-bersihkan dan potong 12
50 grm rempah kerutuk Terengganu
2 labu bawang besar - belah 4
1 biji kelapa - ambil santan pekat
2 batang serai dititik
3 sudu besar gula
1-2 sudu besar kerisik
3 sudu besar air asam jawa-boleh tambah
Garam dan gula secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
8 biji cili kering-direbus sampai lembut - kalau suka pedas tambah la lagi
Sedikit belacan - 1 inci
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kerutuk . Biar sampai rempah masak dan pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa , garam , serai dan gula. Masukkan ayam tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan santan serta kerisik biarkan kuah pekat dan mendidih . Last sekali masukkan bawang besar serta gula dan garam kacau semua bahan . Bila ayam dah masak boleh la ditutup api dapur
Tag :
resepi ayam
1 Komentar untuk "Resepi Kerutuk Ayam Terengganu"
ayam kerutuk ni memang byk pkai gula ye?