Resepi Kuih Bakar Berlauk | Cara Buat Kuih Bakar Berlauk

Kuih Bakar Berlauk




Bahan-Bahan :-

400 gm daging kisar/cincang
3 sudu besar rempah daging
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Daun bawang - dihiris halus
Daun sup - dihiris halus
Cili merah - hiris halus
Garam secukupnya
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan
3 cawan air
5 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur


Cara Membuatnya :-


Inti :

Daging dibersihkan dan dibuang semua urat. Cincang sampai halus. Atau boleh guna daging batang pinang dan potong kecik.

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar. Kemudian bila bawang dah kekuningan,

Tambahkan rempah kari dan goreng sampai wangi.

Kemudian masukkan daging serta garam secukupnya dan masa sehingga kering.
Angkat & biarkan ianya sejuk.


Adunan Tepung :

Pukul telur hingga kembang, masukkan santan & kacau sampai rata. Tambahkan tepung dan kacau hingga sebati. Kalau tak halus, masukkan ke dalam blender sedikit demi sedikit dan kisar supaya halus.

Bubuh sedikit saja pewarna kuning dan sedikit garam. Jangan banyak sangat garam sebab lauk daging tadi dah ada perisa.

Panaskan oven pada suhu 180C. Lauk daging dibahagi kepada 4 bahagian sebab bancuhan ini jadi 4 kuih bakar.

Letakkan acuan kuih bakar di atas dapur, bubuh ½ sudu minyak dan panaskan. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras ¾ penuh ke dalam acuan.
Biar kira kira 1 minit, kemudian letakkan lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan lahan. Mulakan di bahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan.
Akhir sekali, taburkan daun bawang dan cili merah. Bila nampak garing pada bahagian tepi kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C menggunakan api atas bawah selama 15-20 minit.
Guna pisau dan keluarkan kuih ketika masih panas. Sambung buat lagi. Makan dengan sos cili. Sangat sedap. Selamat mencuba.
0 Komentar untuk "Resepi Kuih Bakar Berlauk | Cara Buat Kuih Bakar Berlauk"

Back To Top