Masak Asam Pedas Ikan Melaka

*Bahan-bahan*

4 keping ikan pari

*Bahan kisar:-*

  * 3 biji bawang merah
  * 10 biji cili kering
  * 1/2 in halia
  * 1 sudu teh jintan manis (serbuk)
  * 1 sudu teh jintan putih (serbuk)
  * 1/4 sudu teh lada hitam
  * 1/2 in kunyit hidup
  * 2 ulas bawang putih

*Bahan tumis:-*

  *  1/2 bawang besar-hiris
  * 1 sk halba
  *  1/4 sudu teh biji sawi
  * 1/4 sudu teh halba
  * 2 tangkai daun kari
  * air asam jawa secukupnya
  * air secukupnya
  * 1 biji tomato-potong2
  * 5 biji kacang bendi
  * 1 serai-diketuk
  * bunga kantan atau daun kesum secukupnya
  * minyak masak
  * garam dan gula jika suka
Cara-cara

  * Panaskan minyak, tumis bahan bawang besar, daun kari, halba,biji sawi hingga wangi dan bawang besar sedikit layu.

  * Masukkan bahan kisar, tumis lagi biar pecah minyak.

  * masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.

  * masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.

0 Komentar untuk "Masak Asam Pedas Ikan Melaka"

Back To Top