Kari ayam
Bahan - Bahan :
300gm ayam
bahan dikisar :
30gm bawang kecil
20gm bawang putih
10gm halia muda
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 batang kecil kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
3 biji kentang - dipotong
250ml santan pekat
2 sudu makan cili kisar
3 keping asam keping
350ml air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama daun kari dan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili kisar. Kacau hingga pecah minyaknya.
3. Kemudian masukkan ayam dan santan. Kacau hingga sebati dan biarkan masak dengan api sederhana.
4. Masukkan kentang dan asam keping. Kacau rata dan biarkan hingga masak.
5. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6. Apabila kuahnya menjadi pekat bolehlah diangkat.
Tag :
resepi ayam
0 Komentar untuk "Resepi Kari Ayam "