Bahan - Bahan :
300gm daging batang pinang - dipotong kiub
bahan dikisar :
200gm bawang besar
50gm halia
30gm bawang putih
50gm serai
50gm lengkuas
20gm jintan manis
20gm jintan putih
40gm ketumbar
3 sudu makan cili kisar
125 ml minyak masak - untuk menumis
100gm kerisik
250ml santan pekat
20ml air asam jawa
Garam secukup rasa.
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik baunya.
2. Masukkan cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih bersama daging yang dipotong kiub. Gaulkan sebati dan biarkan hingga daging lembut.
4. Tuangkan santan pekat dan kacau mesra. Biarkan hingga mendidih.
5. Apabila kuahnya pekat, masukkan kerisik dan kacau rata.
6. Perasakan dengan garam dan air asam secukupnya. Biarkan hingga kuahnya menjadi pekat.
7. Apabila masak, angkat dan hidangkan bersama nasi impit, kuah kacang dan kuah lodeh
kredit to : http://resepidisini.blogspot.com
Tag :
aneka rendang
0 Komentar untuk "Rendang Daging Selatan"