Bahan2nya:
Bahan A untuk dimesin halus
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1/2 cawan udang kering
Bahan B :
1.5 kg ikan kembong/ tenggiri/ parang/ selayang direbus dengan sedikit air dan asam keping. Kemudian
ambil isi ikan dan di mesin sehingga halus ( campurkan dengan sedikit air rebusan supaya senang diblend). Tulang dan kepala ikan juga diblend (asing dari isi) dengan air rebusan ikan tadi dan diperahkan. Ambil airnya.
Bahan C :
5-6 sudu besar rempah kari ikan ( kalau ada rempah laksa lagi sedap)
2 pelepah daun kari
1-2 biji bawang merah di mayang
Bahan D :
Asam keping, garam dan gula
Santan dari 1 biji kelapa
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik
1 bungkus spaghetti yang di rebus. Jangan terlalu lembut sebab tak sedap nanti!
Santan dari 2 biji kelapa ( kalau tak pun guna santan kotak aje- 2 kotakkecil sudah memadai)
Ulam-ulaman
1-2 biji timun dibuangkan kulitnya. dipotong mengikut keinginan anda
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 paket lobak asin dipotong dadu
Daun selasih dihiris halus
50 sen taugeh dibuang ekornya
15 biji limau kasturi dibelah 2 dan dibuang bijinya
Sambal belacan ( Tumbukkan lada merah , cili padi dan belacan. Lebihkan belacan dan letakkan sedikit gula dan garam)
Tag :
laksa
0 Komentar untuk "Resepi Laksa Johor"