KARI KETAM MASALA
Resepi Credit to : chef joha hassan
Bahan-bahannya :
2 kg Ketam dibersih dan di belah dua jika besar.
2 sudu besar Rempah Massala (biji ketumbar, jintan, kayu manis,bunga lawang,buah pelaga) disanggar dan di tembuk halus.
3 sudu besar bawang kisar
6 biji cili api – ditumbuk halus/Cili kisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 sudu besar serbuk kari daging
1 inch halia di kisar
1/2 inch kunyit hidup di kisar
2 batang serai dititik
3 sudu besar santan pekat (Krim santan)
1 cawang air
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
Panaskan minyak dikuali, letakan serai yang di titik,bahan2 yang di kisar dan serbuk rempah massala dan 1 batang kayu manis. Biarkan ia goreng sebentar di dalam minyak hingga, bangkit aroma nya kemudian letakan serbuk kari dan gaulkan biar sebati.
Tuangkan krim santan dan air secawan. Masukan ketam2 dan gaulkan bersama rempah kuah kari. Taburkan daun kari dan sedikit garam secukup rasa.
Tutupkan tudong periok, kecilkan api, biarkan ia masak dalam 8mins. Kuah nya biarkan pekat sedikit. Sajikan dengan nasi putih panas.
Resepi Credit to : chef joha hassan
Bahan-bahannya :
2 kg Ketam dibersih dan di belah dua jika besar.
2 sudu besar Rempah Massala (biji ketumbar, jintan, kayu manis,bunga lawang,buah pelaga) disanggar dan di tembuk halus.
3 sudu besar bawang kisar
6 biji cili api – ditumbuk halus/Cili kisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 sudu besar serbuk kari daging
1 inch halia di kisar
1/2 inch kunyit hidup di kisar
2 batang serai dititik
3 sudu besar santan pekat (Krim santan)
1 cawang air
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
Panaskan minyak dikuali, letakan serai yang di titik,bahan2 yang di kisar dan serbuk rempah massala dan 1 batang kayu manis. Biarkan ia goreng sebentar di dalam minyak hingga, bangkit aroma nya kemudian letakan serbuk kari dan gaulkan biar sebati.
Tuangkan krim santan dan air secawan. Masukan ketam2 dan gaulkan bersama rempah kuah kari. Taburkan daun kari dan sedikit garam secukup rasa.
Tutupkan tudong periok, kecilkan api, biarkan ia masak dalam 8mins. Kuah nya biarkan pekat sedikit. Sajikan dengan nasi putih panas.
0 Komentar untuk "Resepi Kari Ketam Masak Masala "