Bahan-bahan Mushroom Soup :
8 biji cendawan butang warna putih
1cawan susu cair
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
1/2 kiub pati ayam
1 liter air
Cara-cara :
1. Cendawan dipotong nipis.
2. Panaskan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan 3/4 cendawan yg dihiris tadi. Masak lagi 2 minit.
4. Masukkan tepung gandum dan dikacau lagi 1 minit dan masukkan sedikit air. Kacau sebentar dan masukkan dalam blender dan blend halus.
5. Masukkan semula dalam periuk dan tambahkan pati ayam, susu cair, cendawan yg tinggal 1/4 lagi dan lebihan air tadi.
6. Masak hingga agak pekat dan sesuaikan rasa.
*Garlic bread*
Apa-apa jenis roti dibelah dua
6 sudu mentega + 2 ulas bawang putih yang dicincang halus - dipanas sebentar dlm microwave hingga cair dan lembut sedikit.
Sapukan atas roti yang dibelah dua, panaskan atas pan.
Sedap dimakan panas2....
0 Komentar untuk "Resepi Mushroom Soup With Garlic Bread"