re
BAHAN-BAHAN:
2 kg ayam (potong kecil)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
5 ulas bawang merah (cincang halus)
100 gm halia (cincang halus)
50 gm lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
10 tangkai cili merah
5 biji tomato (potong halus)
50 gm daun bawang (potong kecil)
50 gm minyak masak
3 sudu kecil sos tiram
Sedikit garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
sehingga kuning keemasan.
2) Kemudian masukkan lada hitam, sos tiram dan ayam.
3) Kacau sekali-sekala sehingga ayam masak. Setelah itu, barulah masukkan
tomato bersama cili merah, daun bawang, garam dan gula.
4) Kacau seketika barulah angkat dan hidang.
Tag :
resepi ayam
0 Komentar untuk "Resepi Ayam Lada Hitam"