Bahan-bahan:
10 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
10 tangkai cili keringkan
3 sudu besar udang kering
Semua bahan di atas diblend dan tumiskan
Santan dari sebiji kelapa
4 batang serai dititik
3 in lengkuas di ketuk
20 ekor udang hidup atau potongan ayam
1 bungkus fish ball
1 bungkus fish cake
sedikit garam dan gula
asam keping
Masukkan Santan Dari sebiji kelapa. Jgn terlaiu pekat.
Masukkan 4 btg serai dititik & lengkuas 3 in diketuk.
Masukkan fish ball n fishcake.
Sedikit Garam n gula n daun kesom.
Didihkan.
Sambal laksa nyonya
Tumis lada kering, bwg merah dan belacan dan sedikit garam dan gula sehingga naik minyak.
Garnishing:
Telor rebus
Kacang pjg yg dicelur
Taugeh
Daun selasih / kemangi
kerang rebus
Utk kuah tadi, masukkan udang hidup. Boleh juga digantikan dgn potongan ayam jika mahu.
Selamat mencuba!
kredit : dari dapur maklang
0 Komentar untuk "Laksa Nyonya"